• Ik ontwerp en bouw websites voor
  desktop, tablet en smartphone

 • Ik bouw mijn websites met
  html5, css3 & JQuery

 • Integratie met social media en online branding
  zijn voor mij vanzelfsprekend

 • Ik geef advies over online branding
  en begeleid projecten

De 3-D desktop

PDF Afdrukken Email

Voorwerp uit een 3D printerVorig jaar hebben we een gloednieuwe 3D Samsung LED televisie gekocht. Fantastisch haarscherp beeld waar ik wel heel erg aan heb moeten wennen. De mogelijkheid om 3D te kijken hebben we tot nu toe nog niet uitgeprobeerd. We hebben maar 2 heel dure brillen voor 6 personen. Bovendien blijkt het erg lastig om 3D films te bemachtigen! Het lijkt al de normaalste zaak van de wereld: 3D. Met het gezin gaan we uitsluitend nog naar 3D-films (leuk met die harde ongemakkelijke brillen op ons hoofd); mijn zoon heeft een 3D Nintendo; binnenkort krijgen we vast een 3D printer en ook de 3D smartphone staat op het verlanglijstje.

Holodesk

Het computerscherm bleef tot nu buiten schot. Maar ook dat gaat veranderen. Apple en Microsoft zijn allebei hard bezig om een 3D-interface te ontwikkelen. In Oktober 2011 liet Microsoft al een voorproefje zien van wat het bedrijf de 'Holodesk' noemt. De Holodesk is een driedimensionaal holografisch scherm dat het mogelijk maakt virtuele voorwerpen te manipuleren. 

3D-computer 

Op de vooravond van de lancering van Windows 8, laat Microsoft zien wat er op dit moment in hun labs wordt ontwikkeld (Let op het Franse accent van de dame!). 

Achter een transparant scherm zien we een normaal toetsenbord en een trackpad. De handen van de gebruiker bevinden zich ook achter het scherm! 3D objecten (bestanden, iconen enz.) die op het scherm zichtbaar zijn, kunnen worden aangeraakt, verplaatst en worden geopend. Een totaal andere manier om met de computer om te gaan! Je kunt objecten naar je toe trekken, van je afduwen, verkleinen en vergroten met door gebaren te maken met je handen.

Transparant scherm Samsung

Deze baanbrekende user-interface wordt gerealiseerd met behulp van een webcamera en Kinect technologie waarmee de oog- en handbewegingen van de gebruiker worden gevolgd. Het scherm is ontwikkeld door Samsung.

 

Virtueel Apple kantoor 

apple-3d

Ook Apple heeft een aantal patenten geclaimd die alles te maken hebben met 3D-technologie voor de desktop en mobiele apparatuur. In de Apple 3D-desktop worden alle bestanden georganiseerd in een driedimensionale ruimte (een virtueel kantoor).In deze ruimte organiseer je de inhoud van je computer. Je kunt documenten op de muren plakken, stapeltjes afbeeldingen neerleggen, toepassingen op het plafond plaatsen of objecten in de lucht laten zweven. Om een document of afbeelding te openen hoef je er niet meer op te klikken maar kun je met gebaren inzoomen. Als je klaar bent met een bestand, kun je het wegduwen en inzoomen op een ander document. Vloeiende grafische transities moeten het geheel nog intuïtiever maken.

Spannende tijden

Het is onduidelijk wanneer de 3D-computer op de markt komt. Wie zal de race winnen: Microsoft of Apple? Ik denk dat beide bedrijven geniale en innovatieve ideeën hebben die onze wereld veranderen. De 3D-interface lijkt veel intuïtiever te zijn dan de 2D desktops waar we nu mee werken. Ik ben benieuwd wat jouw verwachtingen zijn. Hoe zie jij deze ontwikkelingen tegemoet?  


Reacties
(Er zijn nog geen reacties)
Laat een reactie achter
Captcha

Lydie PolakDagelijks bezig met websites, social media, zoekmachines, Google, e-marketing en branding. Verder kan ik niet genoeg krijgen van films, detectives (ja, ook Midsommer Murders), boeken, pinnen, bloggen, mijn gezin, katten en mijn iPhone. Benieuwd naar mijn werk? Kijk dan op mijn website www.lydiepolak.nl.