• Ik ontwerp en bouw websites voor
  desktop, tablet en smartphone

 • Ik bouw mijn websites met
  html5, css3 & JQuery

 • Integratie met social media en online branding
  zijn voor mij vanzelfsprekend

 • Ik geef advies over online branding
  en begeleid projecten

Draw Something!

PDF Afdrukken Email

Restaurant PolderGisteren terwijl we in restaurant Polder op ons voorgerecht wachtten, hebben we om de tijd te doden Draw Something op onze iPhones gezet. Nieuwsgierig of het echt zo leuk is. Onmiddellijk aan het tekenen geslagen en wat blijkt? Draw Something is alles wat het belooft: makkelijk te begrijpen, grappig en heel verslavend.

Wat is Draw Something?

Draw Something lijkt na Wordfeud de nieuwste rage te worden. Het spel is gebaseerd op Pictionary en is na amper een maand, de populairste game in de App-store. Hoe werkt het? Net als bij Pictionary en de Nederlandse variant ‘Teken het maar’ moet je bij Draw Something een woord raden wat jouw tegenstander tekent. Bij het raden wordt je enigszins geholpen omdat je maar een beperkt aantal letters tot je beschikking hebt. Als je het woord hebt gevonden, krijg je muntjes.

Wanneer je zelf een woord moet raden, krijg je niet onmiddellijk de tekening van jouw tegenstander te zien. Je ziet in een kort filmpje van hoe de ander zijn woord heeft getekend. Dat maakt Draw Something heel interactief. Je kijkt als het ware over de schouder van de ander mee.

Net als bij Wordfeud kun je Draw Something spelen op het moment dat het jou het best uitkomt. Je maakt even snel een tekening en dan ga je wat anders doen. Als je ziet dat jouw tegenstander heeft gereageerd, open je de app weer. Eerst zie je dan in een korte animatie hoe snel de ander jouw woord heeft geraden. Vervolgens raad je het woord van de ander en ben je zelf weer aan de beurt om een woord te tekenen.

Draw Something

Je kunt niet winnen!

Veel lol en speelplezier gegarandeerd! Waar Draw Something in tekort schiet is dat je niet echt kunt winnen van de ander. Als je een woord goed raadt, verdien je muntjes. Met deze muntjes kun je kleuren kopen of het aantal letters waarmee je een woord moet raden, beperken. Maar er is niet echt een doel. Dat vind ik jammer. Wellicht een goede tip voor de volgende update?

Verder is het natuurlijk niet zo fijn dat het spel alleen in het Engels beschikbaar is. Dat maakt het vooral voor kinderen lastiger om te spelen. Zelf zou ik een Nederlandse versie ook handiger vinden. Niet omdat mijn Engels zo slecht is, maar omdat het dan makkelijker wordt de moeilijke woorden te raden.

Op Twitter kwam ik verder nog de volgende ergernissen tegen:

 • Sommige willekeurige tegenstanders schrijven het woord gewoon op in plaats van het te tekenen.
 • De database van Draw Something is niet zo groot, dus is er veel herhaling. In de betaalde versie krijg je wel extra woorden tot je beschikking.
 • Mensen kiezen altijd de makkelijke woorden
 • Teveel sexueel getinte tekeningen!
 • Klachten over lage kwaliteit tekeningen (veel mensen zeggen dat ze niet kunnen tekenen!)

Tips

 • Wil je een spelletje stoppen. Ga dan naar je ‘current games’ en veeg met je vinger van rechts naar links (of andersom) over het spel dat je wilt stoppen. Dan zie je de ‘delete’ knop waarmee je het spel kunt verwijderen.
 • De bommetjes in Draw Something kun je gebruiken om andere woorden te kiezen of kun je het aantal letters waarmee je het woord moet raden, beperken.

Zin in een spelletje?

Heb je zin om een keer Draw Something met me te spelen? Nodig me dan uit! Mijn username is: LydiePolak. Je kunt me ook een uitnodiging sturen op mijn iphone: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 


Reacties
- 11-04-2012 at 13:11

Hi Lydie,

dank je wel voor je leuke verhaal over Draw Something. Ik herken me wel in de ergernissen. Ook ik speel met een gast die soms gewoon het woord opschrijft, maar aan de andere kant... af en toe maakt hij hele leuke en mooie tekeningen.

Op Moeilijkewoordjes.nl heb ik een handige, doorzoekbare woordenlijst neergezet met Draw Something Woorden. Misschien een goede tip voor de lezers van deze blog: http://www.moeilijkewoordjes.nl/draw-something-woordenlijst/

Rene
- 11-04-2012 at 19:36

Hoi Rene, wat is je Draw Something user name? Kunnen we misschien eens een potje spelen. Heb nu wel ontdekt dat ie helaas niet verder gaat dan 99. Dan telt ie niet meer verder
Nike
- 24-07-2012 at 19:07

Ik heb die ergernissen zelf ook, vooral jammer dat zoveel mensen de woorden gewoon schrijven in plaats van tekenen... Mijn Draw Something user name is Nike1307 voor als iemand wil spelen. :)
Laat een reactie achter
Captcha

Lydie PolakDagelijks bezig met websites, social media, zoekmachines, Google, e-marketing en branding. Verder kan ik niet genoeg krijgen van films, detectives (ja, ook Midsommer Murders), boeken, pinnen, bloggen, mijn gezin, katten en mijn iPhone. Benieuwd naar mijn werk? Kijk dan op mijn website www.lydiepolak.nl.